Ely Curca

terapie regresivă și șamanism

Blog / Postare

Stare vs Stadiu - despre Samadhi si simbioza cu Universul

Scris: 2023-08-01 13:59:58 Stare vs Stadiu - despre Samadhi si simbioza cu Universul

Buddha a spus: "Când voi, călugării, vă unificați mințile, mintea este în samadhi. Din moment ce mintea este în samadhi, cunoașteți caracteristicile creării și distrugerii diferitelor fenomene din lume... Când câștigi starea samadhi, mintea nu este împrăștiată, așa cum cei care se protejează de inundații păzesc digul."

Ce este Samadhi?

În urmă cu 1500 de ani, Patanjali vorbea despre cele 8 ramuri din Yoga, ca un fel de ghid pentru practicanți, încă valabil și considerat cartea de căpătâi pentru yoghini. Textul include o serie de practici si valori de viata, posturi, exerciții de respirație și meditație, iar la finalul acestora se află Samadhi – o stare de unificare, de supraconștiință, de simbioză cu Universul. 

Cum poti atinge Samadhi?

Fiecare simte in interiorul sau, prin procese de lucru cu sine. Este necesar sa te fi purificat atât de mult, în toate planurile - fizic, mental, emoțional, spiritual încât să devii vrednic de a cunoaște samadhi. Vedele, aceasta intelepciune, cunoastere, manifestarea limbajului zeilor în vorbirea umană, sunt cele mai vechi scripturi ale hinduismului. 

Iar Vedele spun ca totul in Univers are constiinta, atentie. Pietrele, plantele, oamenii, tot ce este are constiinta, intr-un grad mai mare sau mai mic. Doar omul este insa cel care are constiinta de sine. Pentru ca un caine de exemplu, nu se intreaba: cine sunt eu? Doar omul isi pune aceasta intrebare, si doar in starea de samadhi raspunsul poate deveni simplu si complex, in acelasi timp. 

Aseara intr-o superba sesiune sustinuta de Marcela Lobos, colaboratoarea lui Alberto Villoldo s-a ajuns la niste profunzimi si la niste reamintiri esentiale a ceea ce inseamna sa fii in starea de constientizare, de observator, de prezenta, si cum tot ceea ce invatam este esential sa folosim in momentele in care apar tot felul de provocari, sau ne simtim usor deconectati. A fost despre state vs stade -  stare vs stadiu (etapa) pentru ca multi oameni confunda cele doua. 

Majoritatea oamenilor traiesc cu falsa impresie ca daca au lucrat cu sine ceva timp, ar trebui sa fie, sa simta, sa reactioneze intr-un fel sau altul, sau se asteapta sa nu mai intampine provocari in viata. Si de acolo apare si mai multa rezistenta, nevoia de control si judecata de sine, vina, toate acestea ne adancesc in si mai multa separare de sine. Cand de fapt ceea ce avem de facut in aceste situatii de viata provocatoare, cu care inevitabil ne mai confruntam in viata umana, este sa ne centram, si sa aplicam ceea ce am invatat, sa folosim si sa integram instrumentele valoroase pe care le avem la dispozitie prin tot lucrul cu sine de pana acum, in loc sa traim in iluzii si asteptari despre cum ar trebui sa fim sau sa fie lucrurile. 

Povestea Marcela despre o femeie care ii admira mult, si care si-a dorit sa vina la ei personal sa ii vada, pe ea si pe Alberto. A facut un drum atat de lung, practic se aflau in colturi de lume total opuse. Era o femeie constienta, care lucreaza cu sine. Atunci cand a ajuns, din neatentie poate, din graba, sau din entuziasm, a ratat taxiul care trebuia sa o aduca la ei la retreat, si a luat un altul, care a dus-o in cu totul alta parte, la cca 30 de minute de locatie. A fost sustinuta de echipa lui Alberto si a reusit sa ajunga la ei, insa, aceasta femeie, atat de zdruncinata a fost de aceasta intamplare, si ca nu a decurs totul conform planului, incat a vrut sa se intoarca la aeroport de indata, si sa faca inapoi tot acel drum! A ramas insa si a ajuns la retreat, dar atat de mult control a avut aceasta stare asupra ei, incat a refuzat sa vorbeasca cu cineva timp de trei zile, si a continuat sa-si duca energia in acea stare. 

Despre asta este viata, mi se confirma si mie intuitiv de fiecare data. Viata nu este despre a fi perfecta, ci despre afi capabili sa ne flexibilizam mintea, sa ne centram, si sa facem din fiecare moment, chiar daca nu a iesit conform planului, cel mai bun moment, din care invatam ceva, si crestem. Sa ne folosim de toate ustensilele de reglare a sistemului nervos, pentru a ne simti din nou in siguranta, si in controlul situatiei si a propriei vieti. 

Cum ti se pare acest articol? Ti-a adus ceva constientizari? Cu mult drag, Ely 

Ely Curca - Autor

Ajut sufletele rănite să se vindece. Le ghidez părțile pierdute, pentru a se întoarce și pentru a se reuni cu sufletul de la care au plecat. Ajut la conștientizarea arborelui genealogic, și la restabilirea legăturii cu străbunii, întru vindecare.
Ghidez întru vindecarea pântecului, a străbunilor, desfaceri de contracte nebenefice, trauma originară, te ghidez în a-ți reaminti cine ești și pentru ce ești aici, te ajut să te deschizi în a-ți primi și conștientiza darurile divine, cât și darurile de la străbuni, abilitățile pierdute, sau să-ți deblochezi inima. Te ajut să îți restabilești echilibrul și conexiunea cu divinitatea, cu Sinele tău Înalt, cu Universul și cu Pământul.
Dar pentru toate acestea, am nevoie și de ajutorul tău, am nevoie ca tu să trăiești conștient, și să lucrezi cu tine permanent și constant de acum, de când ai ales să faci din tine o prioritate.
Introspecția, ne ajută să ne descoperim, să ne cunoaștem pe noi înșine, să ne reamintim cine suntem de fapt. Nu-ți fie teamă să petreci timp cu tine, nu-ți fie teamă de ceea ce ai putea descoperi despre tine! Ceea ce ai trăit și experimentat până acum, te-a adus în momentul de acum, la aceste conștientizări. Te aștept cu tot dragul, și te invit cu iubire, dacă simți chemarea, vino să te ghidez și să te ajut să te redescoperi, și să te vindeci!

Te îmbrățișez cu sufletul!

Căutare